Blogg

Dofta och bedöm


skrivet den 20 dec av Admin, klockan:15:17
Träning ger färdighet är ju en gammal beprövad sanning, och denna gäller även när det kommer till vinprovning. En van vinprovare har i många fall ett bättre doftsinne än en ovan vinprovare, detta eftersom han har tränat på att utveckla sina doft och luktsensorer. När du provar ett vin ska du se till att rotera det i sitt glas ett par gånger. Detta gör lättast genom att du håller i vinglasets fot, eller i skaftet. Skälet till att man gör så är att man därigenom förstärker doftkänslan av vinet precis ovanför vinet. När du har snurrat vinet ett par gånger i glaset så drar du sedan in det i näsan. Dra in doften snabbt för att få mest ärlig bedömning. Och med lite träning här så kan du ganska snart, om du har den fallenheten, lära känna skillnad på vilken druva det är, hur vinet är tillverkat och vart. Du kan också lära dig bedöma huruvida det är ett ungt eller gammalt vin genom att bara dofta på det. Detta tycker jag är fascinerande, men jag måste erkänna att jag har mycket att lära på detta område vilket dock inte behöver vara en nackdel. Bättre sent än aldrig brukar man ju säga.

Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Studera färgen


skrivet den 19 dec av Admin, klockan:15:17
Något som är en viktig del när man provar viner är att man ska studera färgen på detta, och på så sätt skaffa sig en bild och uppfattning om det berörda vinets utseende. Man ska ha klart för sig att vinets färg kan variera mycket har den nyanser, förändras dess färg ut mot kanten av glaset, har vinet dessutom ett så kallat djup i sig. Ja, frågorna när man studerar färgen på vinet är många och berättigade. Unga röda viner har ofta en blåröd kant, medan de mogna rödvinerna, som har lite fler år på nacken, ofta har en tegelröd kant som i vissa fall går över till en brunorange kant. Tittar man på vita viner så kan de vara allt från utan färg, med andra ord färglösa, till ett färgspektrum som lutar mot bärnsten och andra liknande nyanser. Förresten, det glömde jag ta i upp i mitt förra inlägg, men jag tycker det är viktigt att jag tar med det, egentligen skulle jag ha gjort det under bloggrubriken ”Andra faktorer”, men nu blev det som det blev. I alla fall, tänkt på att ha vatten och vitt bröd som tillbehör under vinprovningen. Detta hjälper till att neutralisera gommen mellan de olika vinerna.

Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Andra faktorer


skrivet den 18 dec av Admin, klockan:15:16
Jag har sedan tidigare nämnt att smak och doft är viktiga för vinprovningen, men en sak som man inte får glömma är att faktiskt synen spelar en viktig roll när man provar viner. Det är ju helhetsintrycket som är avgörande och man vill ofta studera vinet från olika vinklar. När man gör detta så bör man se till att man har sin vinprovning i dagsljus, då blir det lättast att göra en bedömning. Sedan bör man tänka på att det är viktigt med underlaget. Det som rekommenderas är en neutral, möjligtvis vit bakgrund, för det underlättar för en när man studerar färgen på vinet, vilket vi snart ska få tillfälle att titta lite närmare på. Dessutom bör man ha sin vinprovning i ett neutralt rum där cigarrök, eller om det nu är cigaretter, inte stör upplevelsen. Se även upp med stark parfym och rakvatten, eller växtlighet som blommor som luktar mycket. Allt detta räknas som störande moment. Du bör också se till att du inte har druckit exempelvis kaffe eller ätit thai- eller kinamat, som ofta är väldigt smakrik, när du kommer till en vinprovning. Det är klart att det funkar, men det är inte helt lyckat upplägg.

Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Vinglasets Rolls Royce


skrivet den 17 dec av Admin, klockan:15:16
Jag tycker det är spännande det här med vinglas och dess form och jag har nu hittat information vilket glas som är absolut bäst när det kommer till viner och det är det så kallade Riedelglaset. Se, nu har du en lite kuriosa som du kan imponera med när dina vänner kommer på besök för din årliga vinprovning. Bakom Riedelglaset står Claus J. Riedel som tog fram det första så kallade Riedelglaset för snart fyrtio år sedan. Hans idé var ett specifikt och anpassat glas för varje druva. Visst kan man tycka att det låter häftigt, även om det känns lite överdrivet för en amatör som mig med ett speciellt glas anpassat för varje vinsort och druva. Men detta avslöjar ju lite om glaset stora påverkan på hur vinet kommer att uppfattas av vårt luktsinne och våra smaklökar i munnen. Förresten, detta har jag glömt att säga, tänk på att när du häller upp vinet så gör detta med måtta. Man brukar säga att 5 centiliter i varje glas är perfekt vid en vinprovning. Med andra ord så fyll inte hela glaset för då blir du inte särskilt populär vid detta provtillfälle och bland dina vänner.


Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Glasets betydelse


skrivet den 16 dec av Admin, klockan:15:16
Visste ni om att edera dricksglas har en tendens att attrahera och dra till sig doft från den förvaring, vilket i de flesta fall är ett köksskåp, där dessa är placerade? Och har glaset redan från början en doft med sig så påverkar ju detta vin när sedan vinet hälls i detta glas. Detta kanske inte alltid är så lyckat och detta vill du ju undvika till varje pris, framför allt vid en vinprovning. Men jag kan meddela att denna doft kan du bli kvitt ganska snabbt. Ofta räcker det med att du sköljer rent glaset med vatten innan du ställer upp det på bordet där du ska prova de olika vinerna. Utöver detta så rekommenderar man en viss form på glaset för att framhäva upplevelsen maximalt. Du kanske har undrat varför ett vinglas ser ut som det gör, men det beror just på denna faktor. Med en form av en tulpan eller ett päron så koncentreras nämligen vinets smak i glaset på ett sätt som det inte gör i exempelvis i ett ölglas eller vanligt dricksglas. Detta kommer väl inte som en nyhet för mig, men visst är det spännande att glasets form kan ha sådan betydelse.


Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Dekantering


skrivet den 15 dec av Admin, klockan:15:15
Detta ord som var helt nytt för mig innan jag började intressera mig för viner tycker jag har en fin, nästan lite mäktig klang. När jag slår i uppslagsverket så ser jag följande definition på ordet dekantera: ”Skilja en vätska från dess bottensats genom att försiktigt hälla över den i ett annat kärl”. Orden är hämtade från Bonniers svenska ordbok, och jag har tagit hjälp även från wikipedia där det står att detta, det vill säga dekantering, är en process då man avtappar en vätska, vilket i det här fallet är vin, ur ett kärl så att bottensatsen inte följer med. På sajten kan man även läsa att man göra detta för att lufta vinet, eller om man nu bara vill skilja vätskan från sin bottensats. Vad häftigt nu har vi lärt oss ett nytt ord. Man bör veta att den stora anledningen till att man dekanterar ett äldre vin är i första hand för att just bli av med denna fällning som har bildats under åren. Denna fällning kan i sin tur bero på flera saker, exempelvis kan det avslöja en förorening i vinet. Ser du dessutom bubblor i vinet kan det vara ett symptom på jäsning, och detta är inte bra.

Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Tänk på detta


skrivet den 14 dec av Admin, klockan:15:15
Härligt nu har vi rett ut flera viktiga saker. Det här med huruvida man ska spotta ut vinet eller om man ska svälja det, det här med att man kan bli berusad även om man spottar ut det, samt den stora påverkan på den totala vinupplevelsen som ett vin kombinerat med olika maträtter har. Utöver detta finns det ju så klart flera andra faktorer att ha i bakhuvudet medan man provar vin. Det är otroligt viktigt att man har rätt serveringstemperatur på vinet vid en vinprovning, dessutom måste man ta i beaktning saker som luftning och dekantering av det valda vinet. Vad är då dekantering kan man fråga sig? Jo, det är själva processen när man för över vinet från sin flaska till en karaff av valfri storlek. Anledningen till att man dekanterar vinet är att många viner reagerar när det kommer i kontakt med luft. Och samtidigt som äldre viner får en positiv utveckling av att dekanteras, så mår många unga viner också bra av detta. Det här med dekantering måste jag erkänna hade jag inte en susning om, men jag ska kika lite närmare på det, det måste jag definitivt göra.


Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Prova med mat


skrivet den 13 dec av Admin, klockan:15:14
Nu har vi ju sett att man både kan svälja och spotta vinet. Vinupplevelsen sitter framför allt i näsan jag pekade på en siffra på 90 procent,  men jag vet inte om jag har vetenskapliga belägg för om det är exakt 90 procent. Det får jag återkomma till. Dessutom vet vi nu att en berusning kan komma både om man sväljer vinet (så klart), eller om man väljer att spotta ut det (mindre klart). Det där sista påståendet är nytt för mig, eftersom jag inte visste att alkoholen tas upp i munhåla och svalg redan inom nio eller tio sekunder, och har man alltså inte spottat ut det innan dess så får man en liknande berusning som om man skulle ha svalt vinet. Däremot, och detta är en viktig punkt, så måste man ha i åtanke när man går på vinprovningar, eller om man provar vin hemma för sig själv, eller med goda vänner att det är en väldigt stor skillnad om man provar vin utan mat eller med mat. Kombinationen av olika maträtter kan göra vinprovningen till ett riktigt äventyr, och vissa viner kommer ju så klart lyftas fram med vissa maträtter, medan tvärtom i kombination med andra rätter.

Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

I goda vänners lag


skrivet den 12 dec av Admin, klockan:15:14
Det gör ju faktiskt knappt någon skillnad huruvida vi spottar eller sväljer vinet när vi ska prova viner. Men – och detta är en lika berättigad fråga – blir inte dem som väljer att svälja vinet berusade? Ja, faktum är att kroppen börjar absorbera vin redan efter nio tio sekunder i munhålan. Detta innebär att har man inte spottat ut vinet innan dess så spelar det mindre roll man kan alltså bli berusad även om man spottar ut vinet. Därför kan man faktiskt lika gärna svälja vinet, för visst känns det lite synd att slösa bort så mycket fint vin och man bara spottar ut den hela tiden. Jag kan förstå grundtanken här, men alkoholen tas ju upp av slemhinnan i både svalg och munhåla, så man blir allt påverkad av vinet trots att man tror att man är korrekt och spottar ut det för att undvika berusning. Sedan bör man ha i åtanke att många som provar vin inte gör det professionellt, och då kan det ändå kvitta kan man ju tycka om man råkar bli lite berusad eller inte, eftersom en majoritet av vinprovningarna faktiskt sker i goda vänners lag. Jag förstår dock frågan, men som ni ser spelar detta inte så stor roll.

Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Spotta eller svälja


skrivet den 11 dec av Admin, klockan:15:14
Jag har alltid undrat huruvida man ska spotta eller svälja vinet när man provar viner, och i fall det gör en skillnad har jag frågat mig exakt vad det är som är skillnaden, och hur stor denna är. När jag har utforskat denna fråga så finner jag att skillnaden faktiskt inte är så stor. Min vän hävdar att det inte är någon skillnad fysiskt sett om man väljer att svälja vinet, eller om man väljer att spotta ut det efteråt. Detta eftersom smaken upplevs i munhålan. Och eftersom våra smaksensorer sitter i huvudet så bör det inte vara någon skillnad, jag menar hade smaksensorerna suttit i magen eller på resan ner i magen så hade man kunnat ana att skillnaden hade varit större, men nu är det ju inte så. Vissa källor hävdar att hela 90 procent av vinupplevelsen i själva verket sitter i näsan. Med andra ord så spelar ens luktsinne huvudrollen när vi provar viner oavsett om ni nu väljer att spotta ut vinet eller om vi väljer att svälja det. Sedan är ju även tungan en nyckel, eftersom den kan känna skillnaden på fyra olika grundsmaker sött, salt, surt och bittert.

Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5