Blogg

Dekantering


skrivet den 15 dec av Admin, klockan:15:15
Detta ord som var helt nytt för mig innan jag började intressera mig för viner tycker jag har en fin, nästan lite mäktig klang. När jag slår i uppslagsverket så ser jag följande definition på ordet dekantera: ”Skilja en vätska från dess bottensats genom att försiktigt hälla över den i ett annat kärl”. Orden är hämtade från Bonniers svenska ordbok, och jag har tagit hjälp även från wikipedia där det står att detta, det vill säga dekantering, är en process då man avtappar en vätska, vilket i det här fallet är vin, ur ett kärl så att bottensatsen inte följer med. På sajten kan man även läsa att man göra detta för att lufta vinet, eller om man nu bara vill skilja vätskan från sin bottensats. Vad häftigt nu har vi lärt oss ett nytt ord. Man bör veta att den stora anledningen till att man dekanterar ett äldre vin är i första hand för att just bli av med denna fällning som har bildats under åren. Denna fällning kan i sin tur bero på flera saker, exempelvis kan det avslöja en förorening i vinet. Ser du dessutom bubblor i vinet kan det vara ett symptom på jäsning, och detta är inte bra.

Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kommentarer är stängt