Blogg

Dofta och bedöm


skrivet den 20 dec av Admin, klockan:15:17
Träning ger färdighet är ju en gammal beprövad sanning, och denna gäller även när det kommer till vinprovning. En van vinprovare har i många fall ett bättre doftsinne än en ovan vinprovare, detta eftersom han har tränat på att utveckla sina doft och luktsensorer. När du provar ett vin ska du se till att rotera det i sitt glas ett par gånger. Detta gör lättast genom att du håller i vinglasets fot, eller i skaftet. Skälet till att man gör så är att man därigenom förstärker doftkänslan av vinet precis ovanför vinet. När du har snurrat vinet ett par gånger i glaset så drar du sedan in det i näsan. Dra in doften snabbt för att få mest ärlig bedömning. Och med lite träning här så kan du ganska snart, om du har den fallenheten, lära känna skillnad på vilken druva det är, hur vinet är tillverkat och vart. Du kan också lära dig bedöma huruvida det är ett ungt eller gammalt vin genom att bara dofta på det. Detta tycker jag är fascinerande, men jag måste erkänna att jag har mycket att lära på detta område vilket dock inte behöver vara en nackdel. Bättre sent än aldrig brukar man ju säga.

Just nu värderat 5.0 av 1 människor

  • Currently 5/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kommentarer är stängt