Blogg

Spotta eller svälja


skrivet den 11 dec av Admin, klockan:15:14
Jag har alltid undrat huruvida man ska spotta eller svälja vinet när man provar viner, och i fall det gör en skillnad har jag frågat mig exakt vad det är som är skillnaden, och hur stor denna är. När jag har utforskat denna fråga så finner jag att skillnaden faktiskt inte är så stor. Min vän hävdar att det inte är någon skillnad fysiskt sett om man väljer att svälja vinet, eller om man väljer att spotta ut det efteråt. Detta eftersom smaken upplevs i munhålan. Och eftersom våra smaksensorer sitter i huvudet så bör det inte vara någon skillnad, jag menar hade smaksensorerna suttit i magen eller på resan ner i magen så hade man kunnat ana att skillnaden hade varit större, men nu är det ju inte så. Vissa källor hävdar att hela 90 procent av vinupplevelsen i själva verket sitter i näsan. Med andra ord så spelar ens luktsinne huvudrollen när vi provar viner oavsett om ni nu väljer att spotta ut vinet eller om vi väljer att svälja det. Sedan är ju även tungan en nyckel, eftersom den kan känna skillnaden på fyra olika grundsmaker sött, salt, surt och bittert.

Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kommentarer är stängt